Colosal je dodatak ishrani koji sadrži buternu kiselinu, fruktooligosaharide i žive kulture Bifidobacterium bifidum i Bifidobacterium lactis. Preporučuje se kod sindroma iritabilnog creva, Kronove bolesti ili upale creva (divertikulitisa). Tablete su gastrorezistentne sa odloženim oslobađanjem koje dospevaju ciljano u debelo crevo.
- Buterna kiselina je masna kiselina kratkog lanca prisutna u prirodi kao komponenta masne frakcije mleka i njegovih derivata. Kod ljudi je to fiziološka supstanca koja nastaje u debelom crevu kao rezultat fermentacije prehrambenih vlakana. Glavni je izvor energije stanica debelog creva (kolonocita), podstiče metabolizam i njihovo fiziološko sazrevanje te igra ključnu ulogu u održavanju celovitosti sluzokože i u procesima isceljenja lezija na crevima; podstiče reapsorpciju vode i natrijuma u crevima; pomaže u snižavanju crevnog pH stvaranjem nepovoljnog okruženja za razvoj patogenih bakterija. Klinička iskustva pokazuju da, kod pacijenata sa staničnom neravnotežom koja utiče na debelo crevo, dodatak maslačne kiseline značajno poboljšava simptome kao što su proliv, bolovi u stomaku i opšta malaksalost.
- FOS (fruktooligosaharidi) su složeni ugljeni hidrati, prirodni šećeri u obliku polimera, a nalaze se u malim količinama u raznim biljkama. Zajedno sa ostalim skrobnim oligosaharidima poput inulina, fruktooligosaharidi su gotovo potpuno nesvarljivi. Fruktooligosaharidi su hrana za žive bakterijske kulture.
- Bifidobakterije su najvažnije bakterije koje se nalaze u debelom crevu odraslih i dece. Broj bifidobakterija opada sa godinama i sa pogoršanjem zdravlja. Populaciju bakterije Bifidobacterium bifidum koja živi u ljudskom crevu mogu uništiti brojni faktori povezani sa načinom života, zdravstvenim uslovima pojedinca i životnom sredinom.
Prednosti integracije bifidobakterija su:
- sprečavanje kolonizacije creva neprijateljskim patogenim bakterijama i kvascima s kojima se bifidobakterije takmiče za hranjive sastojke;
- proizvodnja sirćetne i mlečne kiseline koje snižavaju pH creva i tako područje čine nenaseljivim za druge bakterije;
- zaustavljanje bakterija koje mogu pretvoriti prehrambene nitrate u potencijalno opasne nitrite;
- dobro prilagođavanje bifidobakterija može pomoći u rešavanju problema zatvora i poboljšati rad creva.