Omega 3 je dodatak ishrani sadrži EPA i DHA omega-3 masne kiseline koje su namenjene za zdravlje srca i krvnih sudova, vida, kostiju, za izbalansiran nivo holesterola, bolje mentalne funkcije.
EPA i DHA doprinose normalnoj funkciji srca.
EPA (eikozapentaenska kiselina) i DHA (dokozaheksaenska kiselina) su nezasićene masne kiseline. Pripadaju grupi omega-3 dugolančanih polinezasićenih masnih kiselina (eng. n-3 long-chain polyunsaturated fatty acids, n-3 LCPUFA).
Riba, alge i plodovi mora su izvor EPA i DHA u svakodnevnoj ishrani. Ukoliko je ishrana siromašna tim namirnicama, unošenje EPA i DHA može se dopuniti pročišćenim i koncentrovanim ribljim uljem iz dodataka ishrani.
Omega-3 masne kiseline se sakupljaju u fosfolipidnom dvosloju ćelijskih membrana. Ćelijske membrane nekih tkiva posebno su bogate masnim kiselinama (srčani mišić, mrežnjača oka, mozak).
Omega 3 masne kiseline, EPA (eikozapentaenska kiselina) i DHA (dokozaheksaenska kiselina), povoljno utiču na metabolizam lipoproteina, imaju imunoprotektivno i kardioprotektivno dejstvo.
Omega 3 masne kiseline snižavaju vrednost triglicerida, ukupnog i LDL holesterola, povećavaju nivo HDL-holesterola, regulišu krvni pritisak.