Imuni sistem i autoimune bolesti
Vitamin D3 pokazuje imunomodulatorno dejstvo i ima pozitive uticaje na imflamatorne bolesti :
-reumatoidni artritis, multiplu sklerozu, dijabetes melitus tip 1, autoimune bolesti štitne žlezde ( Gravesova bolest Hashimotov tireoiditis ).
Respiratorni sistem
Deficit Vitamin D3 podržava stavaranje medijatora upale i smanjuje funkcionalni kapacitet pluća.6 Vitamin D3 se povezuje sa manjom incidencom akutnih virusnih infekcija respiratornog trakta kod odraslih.
Kardiovaskularni sistem
Vitamin D, svojim već spomenutim antiproliferativnim dejstvom , sprječava fibrozu i hipertrofiju miokarda te deluje antiaterosklerotski.Ima antihipertenzivno dejstvo ,a smanjenjem incidencije dijabetesa i indirektno djeluje protektivno na kardiovaskularni sistem.
Nervni sastem
Niske koncetracije vitamina D3 su povezane sa depresijom.
Alchajmerova bolest,Demencija , kognitivni pad i drugi oblici neurodegenerativnih poremećaja su povezani sa fiziološkim koncentracijama 25(OH)D u krvi.
Metabolički sindrom
Nedostatak vitamina D povezan je sa smanjenim oslobadjanjem insulina, insulinskom rezistencijom i dijabetesom tipa 2.Utiče na nivo lipida u krvi i na telesnu težinu .
Onkološke bolesti
Pozitivan delovanje vitamina D3 na diferencijaciju i inhibiciju proliferacije celija (kako malignih, tako i normalnih) uzrok je njegovog zaštitnog delovanja naspram malignih tumora.
Većina studija potvrdila je povezanost nižih koncentracija 25(OH)D3 i veće incidencije karcinoma kolona.
Ističe se da je uloga D3 vitamina u modulaciji toka malignih bolesti i smanjenju mortaliteta od istih značajnija od njegove uloge u smanjenju same incidence tih bolesti.
INULIN -prebiotik
Inulin je biljni polimer,svrstava se u prebiotike zbog svog pozitivnog učinka na crevnu mikrofloru. Inulin deluje na rast bifidobakterija. Blagotvorno delovanje bifidobakterija uključuje: inhibiciju rasta patogenih bakterija, stimulacija komponenata imunološkog sistema i pomoć u apsorpciji određenih jona i sinteza B vitamina.
Inulin poboljšava bioiskoristivost i ravnotežu minerala. Smatra se da fermentacijom inulina dolazi do zakiseljavanja sadržaja kolona, što za posledicu ima rast koncentracije joniziranih minerala, posebno kalcijuma i magnezijuma. Ta su saznanja navela naučnike da razmotre uticaj inulina na gustoću koštane.